Foorumiongelmista ja kadonneista viesteistä | Pokerisivut

Kuten vakiopostaajamme ovat luultavasti huomanneet, Pokerisivut on jälleen kerran kärsinyt viime päivinä kirjautumis- ja muista ongelmista. Ongelmat ovat aiheuttaneet ymmärrettävästi suurta tilttiä lukijoissamme (kuten myös täällä ylläpidossa), ja koemme olevamme velkaa täyden tilannepäivityksen ongelmista ja niiden juurisyystä.

Mistä ongelmat johtuvat?

Käytännössä kaikki Pokerisivujen ongelmat juontavat juurensa sivuston 2010-luvun puolivälistä peräisin olevaan koodausratkaisuun. Yksinkertaistetusti ongelmana on se, että phpBB-alustan foorumi ja WordPress-alustaa totteleva muu osuus sivustosta on naitettu yhteen tavalla, joka aiheuttaa pitkässä juoksussa avioliittoon jatkuvasti pahenevia säröjä. Ainoa tapa saada sekä foorumi että uusi sivusto toimimaan moitteettomasti olisi irrottaa foorumi nykyisen WordPress-koodausratkaisun syövereistä, mutta valitettavasti vihkivala on suoritettu äärimmäisen monimutkaisella ja vuoden 2022 näkökulmasta hyvin vaikeasti purettavalla tavalla.

Ylläpidon vaihtoehdot

Ylläpidolle jäi käytännössä kolme vaihtoehtoa:

  • Rakentaa uusi sivusto ja lisätä siihen uusi foorumi, jolloin menettäisimme 17 vuoden postaukset ja loputtomasti suomalaista pokerihistoriaa
  • Jatkaa vanhalla sivustolla ja antaa sen kuihtua hitaasti pois ongelmien pahentuessa väistämättä kuukausi kuukaudelta
  • Rakentaa uusi sivusto ja yrittää pelastaa samalla vanha foorumi operaation ajallisesta kestosta ja kustannuksista välittämättä

Pokerisivujen tulevaisuus

Ensimmäistä ja toista vaihtoehtoa emme vakavissamme edes harkinneet. Foorumin vanhojen blogien ja viestiketjujen säilyttäminen on sekä meille että varmasti lukijoillekin ensiarvoisen tärkeää nostalgiasyistä, emmekä ole missään vaiheessa pitäneet mahdollisena myöskään olla tekemättä mitään. Emme myöskään pitäneet mahdollisena turvautua heikompaan foorumiratkaisuun ja riskeerata sivuston kokevan Pokeritiedon kohtaloa. Siispä olemme jo vuodenvaihteesta lähtien työstäneet suurta ohjelmistopäivitystä, jossa vanhasta designista irrottaudutaan kokonaan foorumisoftan ja -tietokannan pysyessä kuitenkin samana.

Hyvät uutiset ovat, että näillä näkymin vanha foorumi saadaan pelastettua ja tuleva uusi Pokerisivut tulee pyörimään vanhalla käyttäjätietokannalla ja -foorumilla. PhpBB itsessään on erittäin toimiva foorumialusta, eivätkä ongelmat ole missään vaiheessa johtuneet foorumista itsestään, vaan viallisesta koodausratkaisusta (jonka siis puramme). Jahka uusi sivusto saadaan ulos, loputtomien kirjautumis- ja muiden ongelmien pitäisi olla historiaa. Kyseessä on kuitenkin suurin ohjelmistopäivitys seitsemään vuoteen ja sekä sivuston ulkoasun että  käyttäjäkokemuksen täydellinen remontointi, ja näin suuri päivitys vaatii lähes loputtomasti testaamista ja hienosäätöä. Tällä hetkellä uuden sivuston arvioitu julkaisuajankohta on kesä-heinäkuun vaihteessa, mikä valitettavasti saattaa tarkoittaa nykyisen ongelmakierteen jatkumista jossain määrin kyseiseen päivämäärään asti.

Nykyiset ongelmat

Olemme varmasti yhtä mieltä käyttäjiemme kanssa siitä, että foorumin käyttäminen nykyisellään on paikoitellen sietämätöntä. Tilapäisratkaisujen löytäminen kirjautumisongelmien korjaamiseksi on osoittautunut kuitenkin haastavaksi, koska ongelmat vaivaavat tyypillisesti vain pienehköä osaa käyttäjistä, eikä niillä ole mitään yhdistävää tekijää (esimerkiksi tietty selain). Koska resurssit on keskitetty uuden sivuston rakentamiseen — isossa kuvassa on nähdäksemme tärkeintä, että uusi Pokerisivut toimii ongelmitta ja se saadaan julkaistua mahdollisimman pian — ja nykyisten ongelmien ratkaiseminen vanhan koodausratkaisun puitteissa on käytännössä mahdotonta, joudumme valitettavasti kitkuttelemaan mahdollisesti hajoilevan sivuston kanssa kesään asti. Olemme tästä syvästi pahoillamme.

Kadonneet foorumiviestit

Käytännössä ainoa asia, jota teknisen osastomme oli nykyisen koodausratkaisun puitteissa tehdä oli paikallistaa backlogeista hetki, jolloin kirjautumisongelmat alkoivat ja palauttaa tietokanta takaisin kyseiseen hetkeen. Näin ollen tietokanta palaa ikään kuin ajassa taaksepäin ja ongelmat aiheuttanut hetki pyyhkäistään aikajanalta pois, mutta valitettavasti toimenpiteen seurauksena myös kyseisen aikavälin foorumipostaukset katoavat bittiavaruuteen. Tämä on tehty nyt kahdesti kevään aikana, ja molemmilla kerroilla ylläpidosta on viestitetty erittäin selväsanaisesti koodausosastolle, että ko. toimenpidettä ei saa tehdä ilman varoitusaikaa (jotta voimme moderaattorien voimin tallentaa pitkät blogiviestit uudelleen lähetettäväksi). Molemmilla kerroilla viesti ei ole kulkenut perille, vaan pyynnöistä huolimatta tietokanta on palautettu ilmoittamatta. Olemme pyytäneet etsimään kaikin keinoin tapoja saada uusin katastrofi peruttua ja poistetut viestit palautettua, mutta ratkaisua ei ainakaan toistaiseksi ole löytynyt.

Ymmärrämme paremmin kuin hyvin, että koko kevään jatkunut foorumifiasko, katoilevat viestit ja surkea kommunikointi ovat omiaan karkottamaan käyttäjiämme. Työskentelemme todella kovasti tehdäksemme uudesta sivustosta Suomi-pokerin lippulaivan ja pelastaaksemme samalla olemassaolevat sisällöt, ja hopeareunuksena kyseinen kehitystyö on aidosti oikealla raiteella. Uudella sivustolla comebackin tekevät myös tietyt tauolla olleet sisällöt, joita käyttäjämme ovat varmasti kaipailleet. Jahka sivusto on julkaistu, pyrimme hyvittämään käyttäjillemme kevään ongelmien aiheuttaman mielipahan tavalla tai toisella.

Mikäli ongelmia ilmenee tulevaisuudessa

Vastaamme kaikkiin yhteydenottoihin mahdollisimman nopeasti, mutta kädestä pitäen apua mahdollisiin tuleviin ongelmiin saa nopeimmin Discordin kautta. Pahoittelemme syvästi ongelman aiheuttamaa mielipahaa ja pyydämme käyttäjiltämme kärsivällisyyttä — kesällä julkaistava täydellisen kasvojenkohotuksen saanut Pokerisivut tulee olemaan kaiken odotuksen arvoinen.

PS. Uutistoimitus pyörii koko kevään ja kesän normaaliin tapaan. Pokerisivujen uutiset julkaistaan WordPressin omalla alustalla, joka on itsessään suhteelliseen immuuni koodausratkaisun aiheuttamille ongelmille.

Author: webmaster

Leave a Reply

Your email address will not be published.