Katchalov pääsi pois Ukrainasta — dokumentoi painajaismaisen matkansa someen

Ukrainan kaikkien aikojen rahalistan ykkönen, urallaan yli yhdeksän miljoonaa dollaria rahastanut Eugene Katchalov on päässyt pois sodan runtelemasta maasta. WSOP-rannekevoittaja ja World Poker Tour -mestari seurueineen kävi läpi pitkän ja tuskallisen matkan sotatantereen läpi, jota Katchalov dokumentoi Twitterissä. Katchalovilla on myös Yhdysvaltain kansalaisuus, mutta tämä oli asunut synnyinmaassaan Ukrainassa viimeiset viisi vuotta.

Ohessa Katchalovin twiittejä hyvin vapaasti suomennettuna kronologisessa järjestyksessä. Oheisen janan ensimmäisessä twiitissä Katchalov on pikkukylässä sijaitsevassa majatalossa, johon tämä päätyi ajettuaan vaimonsa kanssa ensin koko päivän sotaa pakoon Kiovasta.

“Sekä jäämisessä että lähtemisessä on riskinsä, emmekä ole tehneet vielä päätöstä. Kumpikaan vaihtoehto ei tunnu selkeästi paremmalta. Jääminen: Invaasio saattaa pahentua, teitä saattaa tuhoutua, internet saattaa mennä pimeäksi. Lähteminen: Maantierosvot, autojonot, bensan loppuminen ja keskelle moottoritietä jumahtaminen.”

“Kuulen sotalentokoneiden lentävän yläpuolellamme. En tiedä, ovatko ne Ukrainan vai Venäjän. Majatalon omistaja vei meidät nyt kellariin, jossa voimme ilmeisesti suojautua, mikäli pommitus alkaa.”

“Heräsin juuri. Kiovaa ilmeisesti pommitetaan. Olemme lähdössä ajamaan kohti länttä.”

“Tiellä on sulkuja. Ukrainalaissotilaita kalashnikov-kiväärien kanssa. He tarkastavat tiellä liikkuvien papereita… jatkamme toistaiseksi eteenpäin.”

“Löysimme viimein toimivan huoltoaseman noin kahdeksan suljetun jälkeen. Yritän pitää tankin niin täynnä kuin mahdollista. Meillä on nyt lisäkanisteri, ja jos bensa loppuu, siirrymme kaikki yhteen autoon ja jätämme matkalaukut ja muut autot taakse.” (Katchalov lähti ilmeisesti seurueessa, jossa oli myös muita samassa majatalossa yöpyneitä, toim.huom.)

“Yhä tien päällä, mutta kuulin, että kaikkia lentokenttiä jopa lännessä pommitetaan. Yritämme välttää kaikin keinoin kaupunkeja.”

“En ole nälkäinen, en janoinen enkä edes väsynyt kaikesta tästä ajamisesta. On uskomatonta, kuinka kehosi tuottaa automaattisesti kortisolia ja pitää sinut keskittyneenä ainoaan tehtävääsi — rajalle pääsemiseen…”

“Reitti molempiin USA:n kansalaisille suositeltuihin rajanylityspaikkoihin kulkee Lvivin kautta. Se ei ole enää vaihtoehto…”

“Kaikki kuulemani päivitykset koskevat jotain uutta kaupunkia, jota pommitetaan, ja ne ovat kaikki joko takanamme tai tasollamme. Tuntuu, kuin ajaisimme karkuun suurta tulimyrskyä.”

“Lviv on suljettu. Yritämme seuraavaksi päästä Unkarin rajalle.”

“Vaimoni perhe on suojassa kerrostalonsa kellarissa Harkovassa. Jättimäinen ohjus rysähti juuri asfaltille 50 metrin päähän heistä. Se ei räjähtänyt, vaan se vain törröttää maasta. Tässä se on…”

“Kuulimme huhuja poliisiksi pukeutuneista maantierosvoista jossain reitin varrella, jotka ryöstävät ihmisten rahoja. Olemme nyt jakaneet rahamme keskenämme ja piilottaneet seteleitä kaikkiin mahdollisiin paikkoihin.”

“Tarkastuspisteet lisääntyvät sitä enemmän, mitä lähemmäksi rajaa pääsemme. Ne aiheuttavat paljon ruuhkaa. Isoilla aseilla varustetut miehet tarkastavat henkilöpapereita ja kysyvät kysymyksiä.”

“Olemme liikkuneet kahdessa tunnissa noin 200 metriä. Unkarin rajalle on vielä 120 kilometriä. Hyvä uutinen on, että Puolan raja on 300 metrin päässä, mutta välissä on kai jotain metsää. Ainakin Puolan läheisyys tekee epätodennäköisemmäksi sen, että meitä pommitettaisiin ylhäältä.”

“Pääsimme viimein tarkastusten läpi, ja ajamme taas normaalia vauhtia mutkittelevan vuoristomaiseman läpi. Meitä neuvottiin ylittämään Slovakiaan, mikä on muutenkin lähempänä.”

“Vaikuttaa siltä, että tulemme olemaan jumissa rajalla jonkin aikaa. Jono on pitkä, eikä se ole liikkunut lainkaan. Otan tästä lähtien lyhyitä torkkuja, sillä pystyn enää hädin tuskin toimimaan.”

“Ok, uusi muutos suunnitelmiin. Vaikuttaa siltä, että jono Slovakiaan saattaa olla tuntien, ellei jopa päivien mittainen. Ystävämme neuvoi meitä suuntaamaan yhdelle Puolan rajanylityspisteistä, jossa jonot ovat lyhentyneet. Sinne on 70 kilometrin matka…”

(myöhemmin)

“Vaikuttaa siltä, että sekoitin rajat. Suuntaamme sittenkin Unkariin…”

“Nukuimme autossa, jonka parkkeerasimme moottoritien kylkeen. Tarvitsimme sitä todella. 3-4 tuntia myöhemmin olemme päässeet Unkariin vievään jonoon.”

“Yritämme nyt tavoittaa ystäviämme Ukrainassa. Monet sanovat, että viime yö oli todella pelottava, ja räjähdyksiä ja ammuskelua oli paljon. Kiova vaikuttaa hiljentyneen viimeisen 30 minuutin aikana, ja ihmiset suuntaavat (pommisuojista) takaisin koteihinsa käydäkseen nopeasti suihkussa ja syödäkseen.”

“Pääsimme juuri turvatarkastuksen läpi. Olemme nyt tullissa.”

“Terve, Unkari!”

 

“Synnyin Ukrainassa, mutta perheeni muutti Yhdysvaltoihin, kun olin pieni. Muutin viisi vuotta sitten takaisin Ukrainaan ja rakastuin maahan. Toivon, että tilanne jokin päivä muuttuu, ja voin palata takaisin. En ole mikään sankari, vaan halusin ainoastaan hyödyntää seuraajakuntaani näyttääkseni maailmalle tilannettamme reaaliajassa ja kertoa ystäviemme ja perheidemme tarinoita, jotka ovat edelleen Ukrainassa, taistelemassa epätoivoisesti suojellakseen ainoaa kotia, jonka he tietävät.”

Katchalov on sittemmin organisoinut apua muille rajan ylittäneille, joilla ei ole kattoa päänsä päällä. Katchalovin twiittejä voit seurata täältä.

 

 

Author: webmaster

Leave a Reply

Your email address will not be published.